header banner
Default

6 tekenen dat uw smartphone is gehackt: hoe u erachter komt en wat u kunt doen


  • Je gebruikt je smartphone voor meer dingen dan je denkt. Het is dus ook zaak dat je hem vrij van hacks houdt.
  • Heb je ineens een trage telefoon of gebeuren er rare dingen op je sociale media-accounts? Dan kan je telefoon gehackt zijn.
  • We geven je de meest voorkomende symptomen van een gehackte telefoon en leggen uit wat je kunt doen om je deze hacks te verwijderen en te voorkomen.
  • Lees ook: Bijna driekwart Nederlanders heeft apparaten die met internet zijn verbonden: dat komt vooral door de ‘slimme’ energiemeters en thermostaten

Je weet niet wat het is, maar iets voelt anders als je met je smartphone in de weer bent. Misschien reageert hij wat traag, zie je apps waarvan je niet kunt herinneren dat je ze ooit geïnstalleerd hebt, of zie je een oproep naar je ex die je nooit gedaan hebt.

Dat kunnen de eerste tekenen zijn dat er iets niet in de haak is met je telefoon. Hij zou gehackt kunnen zijn.

Mocht jouw telefoon ineens heel warm worden zonder dat je hem veel gebruikt, of verbruikt hij ineens veel meer data dan hij normaal doet, dan is het zaak om een klein onderzoekje te doen.

Een gehackte telefoon kan serieuze gevolgen hebben in je dagelijkse leven. Wachtwoorden kunnen gestolen worden, maar hackers kunnen ook aan de haal gaan met bankgegevens waarmee ze bijvoorbeeld je rekening kunnen plunderen.

We geven je 6 signalen dat je telefoon mogelijk gekraakt is. We geven je ook 6 stappen om de hackers en de software die ze gebruiken, van je telefoon te verwijderen.

6 symptomen dat je telefoon gehackt is

VIDEO: Signs Your Phone Has Been Hacked & What You NEED To Do
Payette Forward

1. Je telefoon is traag

Mits je smartphone niet al te oud is, zou hij geen moeite moeten hebben met dagelijks gebruik. Als hij dat wel ineens heeft, dan is het mogelijk dat er software draait waar jij geen weet van hebt.

Het kan dus zijn dat een hacker toegang heeft gekregen tot jouw mobiel en hierop malware heeft geïnstalleerd die een flinke aanslag maakt op de processorkracht van het apparaat.

2. Je telefoon wordt heet en de batterij gaat snel leeg

Dit symptoom past eigenlijk goed bij de bovenstaande, want geïnstalleerde malware kan resulteren in een telefoon die zonder aantoonbare reden heel warm wordt. De malware draait dan op de achtergrond en vraagt een hoop processorkracht of verstuurt veel data. Dat resulteert op zijn beurt weer op een batterij die erg snel leeg is.

3. Onverklaarbare apps of instellingen

Open je telefoon en staat er ineens een app die jij niet geïnstalleerd hebt, dan is dat een overduidelijk teken dat er andere mensen zijn met toegang tot jouw smartphone. Hetzelfde geldt voor instellingen die veranderd zijn zonder jouw toedoen.

4. Hoger dataverbruik dan normaal

Zie je pieken in je dataverbruik en kun je deze niet verklaren, dan kan het zijn dat er malware een hoop data verstuurt. Zit je veel op wifi dan is dit lastiger te ontdekken aangezien je dan geen berichtjes van de provider krijgt over hoog dataverbruik.

5. Vreemde activiteiten op je accounts

Zie je inlogpogingen of activiteiten op bijvoorbeeld je sociale media accounts, dan kan het zijn dat je telefoon gehackt is. Via deze manier zou een hacker namelijk toegang kunnen krijgen tot je accounts. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Toegang tot online-accounts kan op heel veel manieren verkregen worden. Verander je wachtwoorden en hou in de gaten of de vreemde activiteiten aanhouden. Als dat zo is, dan is een hack van je mobiel een mogelijke oorzaak.

6. Je kunt niet meer bellen en appen, of er zijn oproepen en appjes die jij niet hebt verstuurd

Kun je ineens niet meer bellen, dan is het mogelijk dat hackers jouw simkaart hebben gekloond. Daardoor maken zij onder jouw naam gebruik van het netwerk en kan jij dit niet meer. Ze kunnen hierdoor telefoontjes en berichten onderscheppen en hiermee bijvoorbeeld toegang krijgen tot online-accounts die met 2-factor authenticatie zijn beveiligd.

Ook kunnen hackers via jouw telefoon telefoontjes plegen en appjes versturen. Als je dit soort dingen opmerkt is het vrijwel zeker dat je een ongenode gast op je apparaat hebt.

Betalen via de smartphone

Betalen via de smartphone

Mikhail Nilov/Pexels

Welke soorten hacks zijn er?

Er zijn er teveel om op te noemen, maar we doen een greep uit het brede aanbod. Hieronder de vier meest voorkomende:

Trojan: Het refereert naar het verhaal van het Trojaanse paard en werk in essentie hetzelfde. Het levert vijandige software verpakt in een onschuldig iets. De malware die via deze weg geïnstalleerd wordt verzamelt vaak gevoelige data als wachtwoorden, of creditcard informatie. Symptomen hierbij zijn verhoogd dataverbruik, want deze programma's maken vaak gebruik van een internetverbinding om data die ze verzamelen te delen met hun bron.

Keylogging: Dit is een vorm van malware die bijhoudt wat je typt. Het registreert elke letter die je op het toetsenbord intikt en verstuurt deze naar zijn bron. Het is heel lastig om erachter te komen of dit bij jou het geval is, aangezien de software weinig data verbruikt en ook geen zware impact heeft op snelheid van de telefoon. Als je ineens vreemde inlogpogingen of betalingen ergens ziet, dan is er mogelijk een keylogger op je telefoon geïnstalleerd.

Cryptominers: Dit is software die op de achtergrond de overige processorkracht van je telefoon gebruikt om, zoals de naam al verraadt, crypto's te minen. Als je telefoon traag aanvoelt of warm wordt terwijl je hem niet gebruikt is een cryptominer mogelijk de schuldige.

Sim swap attack: Met deze aanval stelen hackers de informatie van jouw simkaart en plaatsen ze deze op een eigen simkaart. Daarmee kunnen ze jouw identiteit stelen en toegang krijgen tot jouw accounts.

Wat kun je doen als je telefoon gehackt is

VIDEO: Phone tracked 🔥: 7 signalen dat je telefoon gehacked is en hoe jij het kan voorkomen!
VPN Consult

Als je een van de bovenstaande symptomen hebt ontdekt op je smartphone, is het tijd voor actie. We geven je een aantal stappen die je kunt doorlopen die het probleem mogelijk oplossen. Lukt het hiermee niet, dan is het tijd voor professionele hulp.

  1. Verwijder apps die je niet vertrouwt of zelf niet hebt geïnstalleerd. Denk hierbij ook aan de apps die je niet via de reguliere appstores van Apple en Google hebt gedownload. Deze zijn niet gecontroleerd door de twee techgiganten en hebben een verhoogde kans op een infectie met malware.
  2. Doe een antivirusscan. Kies hiervoor uit betrouwbare bronnen zoals McAfee, Norton of Kaspersky. Als hieruit risico's naar voren komen, onderneem dan de aanbevolen acties.
  3. Dit is een beetje een laatste redmiddel: doe een fabrieksreset van je telefoon. Hierna kun je in de meeste gevallen een back-up terugzetten waarbij de kans is dat je hack niet opnieuw installeert.
  4. Na dit alles is het ook goed om te checken of er onrechtmatige betalingen zijn gedaan met bankpassen, rekeningen of creditcards. Als dit het geval is, moet je deze blokkeren.
  5. En deze is wellicht ter overvloede, maar toch goed om aan te halen: verander de wachtwoorden van je accounts.
  6. Laat mensen in je contactenlijst weten dat je telefoon gehackt is en dat zij ook risico kunnen lopen. Laat ze ook weten dat ze niet op links moeten klikken die mogelijk recentelijk naar ze hebt gestuurd. Het kan zijn dat dit zonder jouw weten is gebeurd.

Vreemde interacties op sociale media kunnen een indicatie van een hack zijn

Vreemde interacties op sociale media kunnen een indicatie van een hack zijn

Cottonbro/Pexels

Wat kun je doen om een hack te voorkomen?

VIDEO: How to check if your phone is hacked? | Avoid consequences of phone hacking!
CyberNews

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in dit geval. En voorkomen is makkelijker dan je denkt. Je hoeft je slechts aan een paar regels te houden. Let wel op, want deze regels zijn niet 100 procent waterdicht, maar ze verkleinen de kans op een hack zeker.

  1. Houdt je apps en besturingssysteem up-to-date. Daarmee verzeker je jezelf van de laatste veiligheidsupdates en maak je het hackers lastiger om toegang te krijgen tot jouw telefoon.
  2. Verbind nooit met een vrij toegankelijk en/of onbeveiligd wifi-netwerk. Doe je dit toch, gebruik dan een VPN om de risico's op een hack te verkleinen.
  3. Gebruik geen vreemde USB-kabels om je telefoon op te laden. Geloof het of niet, maar hackers kunnen toegang tot jouw mobiel krijgen met een doodnormaal ogende USB-kabel die bij het inpluggen speciale software installeert.
  4. Klik niet op vreemde links. Deze hoeven we hopelijk niet meer uit te leggen, toch?
  5. Download je apps via de reguliere kanalen. Heb je een iPhone, dan heb je weinig keuze, maar heb je een Android, dan kun je apps downloaden via andere kanalen dan de Google-Store. Deze hebben een verhoogd risico op infectie met malware omdat er geen enkele controle op is. In tegenstelling tot Apple controleert Google de apps in diens appstore niet, dus het risico op geïnfecteerde apps is altijd hoger bij Android-telefoons dan bij iPhones.

Meer weten over cybersecurity, check deze artikelen ook:

VIDEO: Two codes to know if your phone is hacked!
Jessica Os
  • Apple, Google en Microsoft werken samen om wachtwoorden per 2023 te verbannen
  • Risico cyberaanval voor bedrijven: zzp’ers worden populairder als doelwit, maar nemen risico minder serieus dan MKB en grootbedrijf
  • Verzekeraars keren bij Russische cyberaanval op Nederlandse bedrijven mogelijk niet uit, als het een ‘oorlogsdaad’ is
  • De eigenaar van een cryptoportemonnee ter waarde van $2 miljoen vergat z’n password en huurde een hacker in: met succes
  • Shit, ransomware op m’n computer, en nu? Betalen hoeft niet, want dit zijn je opties

Sources


Article information

Author: Aaron Jarvis

Last Updated: 1703137681

Views: 1252

Rating: 4.3 / 5 (116 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aaron Jarvis

Birthday: 1987-03-05

Address: 56855 Ramirez Islands, Emilyhaven, OK 46639

Phone: +4559939537914361

Job: Software Developer

Hobby: Aquarium Keeping, Calligraphy, Pottery, Cross-Stitching, Beer Brewing, Running, Fishing

Introduction: My name is Aaron Jarvis, I am a venturesome, multicolored, variegated, talented, risk-taking, expert, skilled person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.