header banner
Default

Prebens far døde i en tågeulykke: Nysgerrige bilister tog billeder og delte dem på Facebook


Preben Jessen er forfærdet over, at folk kan finde på det. Politiet forsøgte at stoppe delingen, men det kræver digital dannelse, mener ekspert.

Den 12. marts 2018 blev to dræbt og 10 kvæstede i tågeulykker på den sønderjyske motorvej. (Foto: © Mai Von Guionneau Jessen, (c) DR)

Det er formiddag mandag den 12. marts 2018, og siden morgenstunden har Syd- og Sønderjylland været indhyllet i en tæt tåge.

I Tinglev er 70-årige Asmus Jessen ved at gøre lygterne rene på sin firehjulstrækker og trailer. Sammen med sin ven skal han ud til familiens sommerhus i Grønninghoved, og han overvejer at tage landevejen. Men da tågen ser ud til at være lettet, vælger de to gamle venner at køre ud på den sønderjyske motorvej.

Her er tågen i mellemtiden vendt tilbage, og ifølge politiet kan bilisterne kun se 60 til 100 meter frem. Mellem afkørsel 66 Christiansfeld og 67 Haderslev N stopper trafikken, og de to mænd må holde stille bag en lastbil.

Pludselig kommer endnu en lastbil kørende bagfra og maser firehjulstrækkeren ind under den foran. Asmus Jessen og hans gamle ven bliver dræbt på stedet.

Flere køretøjer er involveret i ulykken, og motorvejen bliver spærret i begge retninger, så redningsmandskab kan komme frem og behandle de kvæstede.

Imens er trafikken gået i stå, og flere bilister stiger ud med mobiltelefonen i hånden og tager billeder helt tæt på ulykken. Billeder, som de deler på Facebook, herunder ét af den totalskadede firehjulstrækker klemt mellem to lastbiler. På det tidspunkt er familierne til Asmus Jessen og hans ven endnu ikke underrettet.

Forfærdet over billederne

VIDEO: Gir opp kameraten
Dagbladet

Asmus Jessens søn, Preben Jessen, var bortrejst, da hans far blev dræbt på motorvejen. Og han er forfærdet over, at bilisterne kunne finde på at fotografere ulykken.

- Bare tanken om, at der er nogen, der har fotograferet min dræbte far og skal profilere sig selv – jeg kan slet ikke sætte ord på det, siger han.

- Forestil dig en bil, der er smadret imellem to store lastbiler. Det er ikke et syn, nogen ønsker at se. Så jeg forstår slet ikke, at man skal tage billeder af den slags, og at man kan finde på at sætte det på de sociale medier. Jeg synes, det er fuldstændig uværdigt og uacceptabelt, siger han.

Flere årsager til fotobilister

VIDEO: F.U.K.T - Farligt feat Bai-D (music video)
Tabu TV

At bilister tager billeder af ulykker og deler dem på de sociale medier er der flere årsager til. Det fortæller Jacob Brøndum Pedersen, der er medstifter af Center for Digital Dannelse.

- Den ene årsag kan være, at man vil yde en service, hvis det sker i lokalområdet. Så informerer man sit netværk på Facebook om, at der er sket en ulykke. Den anden årsag er den naturlige nysgerrighed, som folk har, siger han.

Jacob Brøndum Pedersen understreger, at udviklingen har ændret sig i takt med udbredelsen af de sociale medier og en mere brugervenlig teknologi. Og med erfaringerne må næste led i udviklingen være den digitale dannelse, mener han.

- Det kræver en digital modenhed at navigere på de sociale medier. For én ting er, at det er blevet nemt og brugervenligt. Det næste er, at folk skal tage stilling til, hvad de lægger op, og hvad de ikke lægger op. Digital dannelse og net-etik kræver en kognitiv tankegang, og det er næste skridt, siger han.

Billeder florerede på Facebook

VIDEO: Frihet
Braaheim

Tilbage til den 12. marts 2018.

Syd- og Sønderjyllands Politi har modtaget meldingen om to dræbte og ti kvæstede på den sønderjyske motorvej. Samtidig opdager kommunikationsrådgiver Helle Lundberg, at der florerer billeder fra ulykkerne på Facebook.

- På det her tidspunkt er vi i gang med at finde frem til, hvem der ejer bilerne, hvem har kørt i bilerne, og hvem kan have været involveret i det her. Vi skal ud og underrette de pårørende om, at der er folk, der enten er dræbt eller kommet meget slemt til skade, siger hun.

(Foto: © Marie De Fine Skibsted, (c) DR)

Derfor går Helle Lundberg til tasterne på Twitter, hvor hun appellerer til bilisternes moral og beder dem om at stoppe fotograferingen.

- Vi vil meget nødigt have, at de pårørende opdager billederne enten på de sociale medier, eller ved at billederne bliver grabbet af nyhedssider og bliver brugt der. Vi vil gerne have lov at være dem, der overbringer budskabet og ikke, at de skal se det et sted på nettet, siger hun.

Stoppede søgningen

VIDEO: The WD-40 Effect | Acrylic Pour Painting
Tiktus color Art

Preben Jessen når ikke at se billederne på Facebook, før han får beskeden om sin fars død. Men da han samme dag bliver opmærksom på politiets tweets, begynder han at lede på nettet. Han stopper dog søgningen hurtigt.

- Både politiet og ophuggeren, hvor bilen står i dag, har på det kraftigste frarådet os at se bilen, efter min far er kommet ud af den. Den er fuldstændig totalskadet, og man kan ikke forestille sig, at der skulle være et menneske inde i den. Derfor er jeg glad for, at jeg ikke har set, hvordan det så ud på motorvejen, siger han.

Sources


Article information

Author: Kelly Schultz

Last Updated: 1703770562

Views: 472

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelly Schultz

Birthday: 1984-09-23

Address: 549 Travis Inlet Apt. 832, South Karenburgh, TX 25691

Phone: +3863410009705952

Job: Nurse

Hobby: Snowboarding, DIY Electronics, Running, Arduino, Poker, Ice Skating, Photography

Introduction: My name is Kelly Schultz, I am a clever, priceless, transparent, irreplaceable, exquisite, candid, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.